SPOŁECZNO-GOSPODARCZE SKUTKI PANDEMII COVID- 19 – KONTEKST MIEJSKI SOCIO-ECONOMIC CONSEQUENCES OF THE COVID-19 PANDEMIC - THE URBAN CONTEXT - Piłat-Borcuch, Magdalena; Finansów, Dr, Katedra Ekonomii i; Społecznych, Wydział Prawa i Nauk (The journal of contemporary issues in business and government, 2021)
Miasta jako kwintesencja zjawisk wszelkich i jako laboratoria społecznych przeobrażeń są obszarami rozstrzygającymi dla losów światowych gospodarek. Intensywność dokonujących się w miastach przemian dotyczy życia społecznego (społecznych interakcji; dyfuzji kulturowej; różnorodności wartości, norm, obyczajów, postaw…) i gospodarczego, w którym prym wiodą sektory związane z usługami. Należy przy tym dodać, że miasta wiodące i rozstrzygające dla przyszłości gospodarek, to metropolie a ich miejskie funkcje rozwinęły się wskutek wielu przemian cywilizacyjnych oraz rozwoju technologicznego. Z całą pewnością jednak siłą sprawczą rozwoju metropolii stał się proces globalizacji, w toku którego wykształciła się współpraca między największymi miastami świata prowadząca do współzawodnictwa w wymiarze ekonomicznym i politycznym 1 . Proces globalizacji ma jednak janusowe oblicze. Dając miastom spektakularne możliwości rozwoju, sprawił, że właśnie miasta najbardziej dotkliwie odczuły skutki pandemii COVID-19. Lockdown przedefiniował sposób funkcjonowania miast dostarczając nowych płaszczyzn dla naukowej refleksji.